Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Η μελισσα στην ενισχυση του Ανοσοποιητικου



Προληψη – Ανοσια

Τον τελευταιο καιρο, με το νεο «προβλημα» που προεκυψε με τον ιο Η1Ν1 και γενικοτερα με ολους τους ιους, εχουν βγει στην δημοσιοτητα πολλες θεραπευτικες προσεγγισεις των επιπτωσεων απο τους ιους και τα μικροβια γενικοτερα. Το βασικοτερο ολων, ειναι το θεμα της προληψης, ωστε να μην χρειαστει κανενας να ασθενησει, λογω της ανεπαρκειας του ανοσοποιητικου συστηματος. Να πουμε δυο βασικα λογια για την λειτουργια του ανοσοποιητικου, για να μπορεσουμε να καταλαβουμε με πιο τροπο μπορουν τα προιοντα της μελισσας να επιδρασουν στην προληψη και στην δημιουργια ανοσιας.

Το ανοσοποιητικο, εκτoς απο τα εξειδικευμενα ανοσοκυτταρα-στρατιωτες, διαθετει και 4 βασικους μηχανισμους/φραγμους εναντια σε οτιδηποτε ξενο προς τον οργανισμο μας. Οι μηχανισμοι αυτοι ειναι οι εξης :

• Τον 1ο μηχανισμο θα μπορουσαμε να τον χαρακτηρισουμε ως «μηχανικο» φραγμο, αν και η λειτουργια του δεν ειναι απολυτα μηχανικη. Ο φραγμος αυτος απαρτιζεται απο το δερμα, την μυτη, τα αυτια, το στομα, τους βλενογονους, τις τριχες και τους αδενες (κυριως λεμφαδενες).
• Τον 2ο μηχανισμο θα μπορουσαμε να τον χαρακτηρισουμε ως θερμοχημικο φραγμο και αυτος ειναι η δημιουργια του πυρετου. Η παραγωγη πυρετου εξυπηρετει δυο σκοπους : ο ενας ειναι η εξασθενηση των βακτηριων και ο αλλος ειναι η αυξηση της κινητικοτητας ορισμενων ομαδων λεμφοκυτταρων λογω της υψηλη θερμοκρασιας.
• Τον 3ο μηχανισμο θα μπορουσαμε να τον χαρακτηρισουμε ως βιοχημικο/κυτταρικο φραγμο και αυτος ειναι η παραγωγη ιντερφερονης (και αλλων ενζυμων) απο τα κυτταρα του οργανισμου μας. Η ιντερφερονη ειναι μια ουσια που προσβαλλει και καταστρεφει τους ιους που κρυβονται μεσα μας.
• Τον 4ο μηχανισμο θα μπορουσαμε να τον χαρακτηρισουμε ως πρωτεινικο φραγμο ή με πιο ιατρικη ορολογια ως μηχανισμος πρωτεινικου συμπλεγματος. Ο μηχανισμος αυτος λειτουργει με την συνθεση ορισμενων πρωτεινων που εχουν σκοπο να αναχαιτισουν και να καταστρεψουν παθογονους οργανισμους.

Οι μηχανισμοι αυτοι, μαζι με τις μαχιμες ομαδες κυτταρων του ανοσοποιητικου συστηματος και τις ανοσοσφαιρινες, απαρτιζουν σε γενικες γραμμες το ανοσοποιητικο μας συστημα.

Η μαχη της προπολης

• Γνωριζουμε οτι η προπολη ειναι μια ουσια που διεγειρει εντονα την κινητικοτητα των ανοσοκυτταρων, ενω παραλληλα προσφερει ορισμενα συστατικα που λειτουργουν ως «μισθοφοροι στρατιωτες» και ενισχυουν την δουλεια των ανοσοκυτταρων.
• Εκτως των αλλων, διεγειρουν την παραγωγη ιντερφερονης απο τα κυτταρα μας και βοηθουν τον 3ο μηχανισμο.
• Η χρηση λιγων σταγονων βαμματος προπολης με ελαιο σπορων grapefruit και μυρο στην στοματικη κοιλοτητα μπορει να μας προφυλαξει απο την εισοδο οποιουδηποτε βακτηριου ή ιου. Παραλληλα, η χρηση κεραλοιφης με γυρη, προπολη, μελι θυμαριου και λιγες σταγονες αιθεριου ελαιο Lavandula Officinalis, Melaleuca Alternifolia. και Thymus Vulgaris-Thymol μπορει να προστατευει για μεγαλο χρονικο διαστημα το δερμα των χεριων ή και αλλου σημειου του σωματος, ακομη και αν υπαρχουν εκδορες. Λογω της αντιφλεγμονωδους και αντιβακτηριακη δρασης που εχει η προπολη καθαριζει απο φλεγμονες και μικρολοιμωξεις ολους τους αδενες και ειδικοτερα τις αμυγδαλες. Μπορουμε να φανταστουμε τους αδενες ως τα κυρια πεδια μαχης του ανοσοποιητικου. Για να καταφερει το ανοσοποιητικο να ειναι αποδοτικο θα πρεπει να συγκρατησει τις μαχες του μεσα σε αυτα τα πεδια. Επισεις, η προπολη μαζι με το αιθεριο ελαιο Melaleuca Alternifolia ή/και το ελαιο προπολης-σπορων grapefruit μπορουν να χρησιμοποιηθουν στην εισοδο της μυτης και για τον καθαρισμο των αυτιων. Με τους τροπους αυτους η προπολη βοηθαει τον 1ο φραγμο του ανοσοποιητικου.

Η μαχη της γυρης

Η γυρη παρεχει μεταλλα, αμινοξεα, βιοχημικα ενζυμα, αντιβιοτικους παραγωντες, βιταμινες C, προβιταμινη A και Ε. Εχει συνεργηστικη δραση με την προπολη, πιθανοτατα λογω των ενζυμων και της βιταμινης C που περιεχει. Ειναι γνωστο, οτι για να λειτουργησει ο βιοχημικος φραγμος της ιντερφερονης και των αλλων ενζυμων χρειαζεται η παρουσια βιταμινης C και του στοιχειου Mn (Μαγγανιο). Επιπροσθετα, για να λειτουργησει ο πρωτεινικος φραγμος χρειαζεται επαρκεια πρωτεινων, βιταμινης C, Mn (Μαγγανιο), Mg (Μαγνησιο) και Ca (Ασβεστιο). Το Ca ειναι ιδιαιτερα σημαντικο για την δημιουργια πυρετου. Σημαντικα μεταλλα και για τους δυο παραπανω φραγμους ειναι το Se (Σεληνιο) και ο Zn (Ψευδαργυρος). Επιπλεον, γνωριζουμε οτι η βιταμινη C χρησιμοποιειται αποδοτικοτερα απο το ανοσοποιητικο συστημα, οταν συνυπαρχουν η προ-βιταμινη Α και η βιταμινη Ε.
Σχετικα με τις πρωτεινες, αυτες χρησιμοποιουνται απο το συκωτι για την παραγωγη 4 πολυ σημαντικων αμινοξεων : της κυστεινης, της γλουταμινης, της μεθιονινης και της γλουταθιονης. Τα αμινοξεα αυτα θα δημιουργησουν τον πρωτεινικο φραγμο.
Η γυρη ειναι πολυ πλουσια στα τρια πρωτα αμινοξεα και τα παρεχει σε ελευθερη μορφη, ενω περιεχει ολα τα παραπανω απαραιτητα μεταλλα και βιταμινες σε αφθονια. Ακομη και η ελλειψη γλουταθιονης δεν ειναι τοσο σημαντικη, διοτι παρασκευαζεται απο την κυστεινη στο σικωτι. Η διαδικασια ειναι πολυ γρηγοροτερη, οταν ο οργανισμος ειναι πληρης σε ενζυμα και αμινοξεα (δομικα στοιχεια)σε ελευθερη μορφη. Βλεπουμε οτι η γυρη μπορει να βοηθησει στους τρεις τελευταιους μηχανισμους/φραγμους του ανοσοποιητικου συστηματος, ενω παραλληλα μπορει να αποτοξινωσει τον οργανισμο απο τα πτωματα των βακτηριων, αποσυμφοριζοντας το λεμφικο συστημα, το οποιο ειναι η οδος του ανοσοποιητικου.

Η μαχη του βασιλικου πολτου και του δηλητηριου

Ο βασιλικος πολτος και το δηλητηριο εχουν τον ρολο μαεστρου, συντονιζοντας ολες τις βιοχημικες αντιδρασεις με παροχη ενζυμων, εξισορροπωντας ολους τους αδενες και υποσυστηματα που λαμβανουν μερος στην λειτουργια του ανοσοποιητικου με τους κυριοτερους να ειναι : ο μυελος των οστων, η υποφυση, ο θυμος αδενας, τα επινεφριδια, ο σπληνας και το συκωτι. Ο πολτος και το δηλητηριο θα λεγαμε οτι ειναι οι εξισορροποιητες του ανοσοποιητικου.


Συμπερασμα

Τα μελισσοθεραπευτικα προιοντα μπορουν να συνδυαστουν με σοφια για την προληψη και θεραπεια απο ιωσεις και λοιμωξεις. Μπορουν να ενισχυσουν το ανοσοποιητικο με ολοκληρωμενο τροπο, υποβοηθωντας ολους τους φυσικους μηχανισμους/φραγμους του ανοσοποιητικου, και παραλληλα, να θρεψουν ολοκληρο τον οργανισμο με μεταλλα, βιταμινες, πρωτεινες και ενζυμα. Ο συνδυασμος των μελισσοθεραπευτικων προιοντων μαζι με μια υγιηνη, χορτοφαγικη διατροφη, παραλληλα με φυτοθεραπευτικα βαμματα ή/και αφεψηματα, οπως ο σαμπουκος, η εχινακια, ο αστραγαλος, το φραγκοσταφυλλο, το θυμαρι, το πλανταγκο, η πιπεροριζα, η γλυκορριζα, ο μελιλωτος, το χαμομηλι, το φασκομηλο, ο αρκευθος, η κανελλα, το γαρυφαλλο, τα αγριοτριανταφυλλα, το λαπατσο κ.α πραγματικα θωρακιζει τον οργανισμο απο οποιαδηποτε ιωση και λοιμωξη.

Η φυση διαθετει παντα την λυση για οποιοδηποτε προβλημα, το οποιο οι νομοι της θα επιτρεψουν να δημιουργηθει, τοσο στον ανθρωπο οσο και στην ιδια.


Βιβλιογραφια :

1 . Ενισχυστε το Ανοσοποιητικο σας συστημα, Jenifer Mick. & Patrick Hallford
2 . Οι μελισσες θεραπευουν, Roch Domerego
3 . Προπολις, Θανασης Αρ. Μπικος
4 . Γυρω απο την Γυρη, Θανασης Αρ. Μπικος
5 . Apitherapy CD, Apimondia

Σημαντικοι Δικτυακοι Τοποι Μελισσοθεραπειας

1 . apitherapy.blogspot.com
2 . www.ekem.org.gr

1 σχόλιο:

  1. ΓΕΙΑ ΣΑΣ! ΜΠΟΡΕΙ Η ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΨΩΡΙΑΣΗ;;; ΑΝ ΝΑΙ, ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;; ΜΕ ΤΣΙΜΠΗΣΕ ΜΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ Κ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Η ΒΛΑΒΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΔΙ ΜΟΥ,ΕΔΩ Κ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑ ΒΓΑΛΕΙ. ΤΥΧΑΙΟ;;;;ΑΝ ΞΕΙΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΣ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ.. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή