Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Προφιλ προσωπικοτητας της μελισσας Apis mellifera



ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η ουσία της Μέλισσας: Όπως σε τόσες άλλες κλινικά δραστικές θεραπείες, η χρήση της μέλισσας Apis Mellifica έχει επισκιάσει σε μεγάλο βαθμό τα βαθύτερα οφέλη της. Πρόκειται για σημαντική ζωική θεραπεία η οποία μοιράζεται τα χαρακτηριστικά της ανταγωνιστικότητας, της επιθετικότητας, και την ανάγκη προς επίδειξη, όπως και άλλα πλάσματα του ζωικού βασιλείου. Οι ασθενείς που χρειάζονται τη μέλισσα συχνά έχουν ιστορικό αλλεργιών ή εξανθημάτων, όμως σε χρόνιες περιπτώσεις δεν είναι πάντοτε απαραίτητο να εντοπίζονται αυτές οι παθήσεις. Η συνταγή βασίζεται σε ένα σύνολο συμπτωμάτων. Η μέλισσα έχει υπό-εκπροσωπηθεί σε πολλούς τομείς του ρεπερτορίου, κυρίως λόγω της τοξικής φύσης της, η οποία καθιστά δύσκολες τις μακροχρόνιες δοκιμές και τις δευτερεύουσες επιδράσεις. Παρακάτω παρατίθενται κάποια γνωστά χαρακτηριστικά της μέλισσας σε σχέση προς την ανάπτυξη προσωπικότητας, με αναφορά στην ίδια τη μέλισσα.

Πολυάσχολη και αποτελεσματική. Οι μέλισσες είναι φιλόπονες από τη φύση τους, συλλέγοντας ακατάπαυστα τροφή και πεθαίνοντας κατά χιλιάδες κάθε μέρα από πλήρη εξάντληση. Το προφίλ του ασθενούς είναι αυτό ενός δυναμικού, επιτυχημένου επιχειρηματία.

Σχέση με την ομάδα. Η μέλισσα είναι ένα κοινωνικό ζώο με μια ιεραρχία που περιλαμβάνει μια βασίλισσα, μη ικανά προς αναπαραγωγή θηλυκά και τους κηφήνες, δηλαδή ικανά προς αναπαραγωγή αρσενικά. Η ιδιοσυγκρασία της μέλισσας μπορεί να αποτελείται από ένα μίγμα όλων αυτών των συστατικών. Οι ασθενείς μπορεί να ενεργούν σαν «βασίλισσα» ή μπορεί να είναι επίσης ακούραστοι εργάτες. Καθώς η μέλισσα συνδέεται σαφώς με μια νοοτροπία ομάδας, η παθολογία ενός ασθενούς μπορεί να σχετίζεται με το ότι αισθάνεται ανέραστος, μη αποδεκτός και αβέβαιος για τη θέση του στην κοινότητα. Μπορεί να εκφράσει την αίσθηση ότι είναι «εγκαταλελειμμένος», «επιθυμεί τη συντροφιά», «φοβάται να μείνει μόνος του», και «δεν αντέχει να μένει μόνος του».

Αυτοεκτίμηση και Ωριμότητα. Αυτό είναι ένα κεντρικό θέμα των δομικών τύπων μέλισσας με ιστορικό κατάχρησης και αίσθηση παραμέλησης. Το άτομο αυτό μπορεί να είναι η βασίλισσα μέλισσα, ο κηφήνας, ακόμη και η νύμφη η οποία δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη. Το εγώ είναι συνδεδεμένο με την οικογένεια, την ομάδα και συνεπώς υποκείμενο στη γνώμη των άλλων.

Καχύποπτη και Ζηλιάρα. Η μέλισσα είναι ευρέως γνωστή για την προστατευτικότητά της όταν υπερασπίζεται την αποικία της ενάντια σε θηρευτές. Η ζηλοτυπία και καχυποψία είναι επαναλαμβανόμενα θέματα στο άτομο – μέλισσα. Συχνά άλλοι τη ζηλεύουν, και όμως και αυτή νιώθει ζήλια. Ενδέχεται να υπάρχει ένα αίσθημα παράνοιας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο την βλέπουν οι άλλοι.

Νευρική και Ευαίσθητη. Η μέλισσα είναι ένα άκρως ευαίσθητο πλάσμα και συνεπώς ο ασθενής μπορεί να είναι ευαίσθητος σε σχέση με τις δονήσεις και τη διάθεση των άλλων ανθρώπων. Το άτομο-μέλισσα είναι επιρρεπές στη δυσαρέσκεια με τον εαυτό του αλλά και τους άλλους και είναι δύσκολο να ικανοποιηθεί. Αυτό πηγάζει από μια βαθύτερη ανησυχία, αλλά και από ευαισθησία και πληγωμένα αισθήματα.

Συλλογή. Όπως η μέλισσα συλλέγει νέκταρ, έτσι και ο ασθενής μπορεί να αρέσκεται στο να συλλέγει και να συγκεντρώνει πράγματα.
Χορός. Η μέλισσα έχει έναν περίπλοκο τύπο γλώσσας χορού, για να επικοινωνεί στις άλλες εργάτριες μέλισσες την τοποθεσία όπου υπάρχει το νέκταρ. Οι άνθρωποι-μέλισσες αγαπούν απόλυτα το χορό και η θεραπεία εμφανίζεται στον τομέα «επιθυμία για χορό».
Πνευματικότητα. Ο ασθενής-μέλισσα μπορεί να έχει θρησκευτικές σκέψεις και οράματα. Στις αρχαίες παραδόσεις τα προϊόντα της κυψέλης θεωρούνταν ιερά. Ο G.I. Gurdjieff, ο Ρώσος φιλόσοφος, έχει πει ότι οι μέλισσες περιέχουν την πιο εξευγενισμένη και θεία μορφή ενέργειας από όλα τα ζωντανά όντα στον πλανήτη, παρότι δεν διαθέτουν την υψηλότερη συνειδητότητα.

Πόρισμα

Η Apis Mellifica είναι ένας σημαντικός τύπος δομικής θεραπείας. Είναι μια θεραπεία που σχετίζεται με τις διαπροσωπικές σχέσεις, με ένα άτομο εντός μιας ομάδας και όλες τις κοινωνικές και διαπροσωπικές παραμέτρους της ζωής των ασθενών μας. Παρότι το φάρμακο παρασκευάζεται από τις εργάτριες-μέλισσες, ο ασθενής μπορεί να εκδηλώσει ένα προφίλ πνευματικών συμπτωμάτων και δυναμική της βασίλισσας, του κηφήνα ή της εργάτριας μέλισσας. Αυτό καταδεικνύει την ομαδική συνείδηση του κόσμου των εντόμων, όπως αυτή βρίσκει εφαρμογή στα ανθρώπινα όντα.»

Σε γενικές γραμμές, η έρευνα των Ομοιοπαθητικών, κατέληξε ότι είναι καταλληλότερα τα Φυτικά Βότανα για τους «Ευαίσθητους Ανθρώπους» και τα προβλήματα ευαισθησίας, τα Ζωικά Βότανα για τους «Ανταγωνιστικούς» και τα προβλήματα των σχέσεων με την κοινωνία και των εαυτό μας και τα Ορυκτά Βότανα για την «Έλλειψη», γι’ αυτούς που τους λείπει κάτι.

1 σχόλιο:

  1. Γεια σου μενέλαε! ειδα το μπλόγκ σου απο τη μελισσολογία και το βρήκα πολλυ ενδιαφερον. Να κάνω όμως μια παρατήρηση στην τελευταία αναρτηση: η μελισσα δεν ειναι" ζώο" ζώο ειναι το μελίσσι και μάλιστα τρίτης τάξης, δλδ ανώτερης εξελικτηκά από τα θυλαστηκά.
    Τα ξαναλέμε, εδω ή στη μελισσολογία:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή